maanantai 23. lokakuuta 2017

KOULUVERKOSTOSTA


KOULUVERKOSTOSTA, KEHITYKSEN SIEMENISTÄ


Pitkästä aikaa kirjoitan asioista, jotka ovat olleet viime aikoina agendalla.

Kouluverkostoasia on aina monia tahoja koskettava ja monista eri näkökulmista tarkasteltava kokonaisuus. On pohdittava, mitä vaikutuksia koulun/koulujen lakkauttamisilla on lapsiin, lapsiperheiden jokapäiväiseen arkeen, kylien elinvoimaisuuteen, kunnan talouteen jne. Unohtaa ei pidä kunnan imagoa ja tulevaisuutta. Kaikki ovat tärkeitä.

Kaupunginhallitus päätti äänestyksen (5-2) jälkeen esittää valtuustolle, että Ruotasen koulu lakkautetaan ja oppilaat siirretään Ikosen koululle. Hallituksessa toin mielipiteenäni esille sen, ettei tämä aika ole sopiva lähteä ylipäätään kouluja lakkauttamaan. Jotta kenellekään ei jää epäselväksi miksi vastustin lakkauttamista, haluan perustella näkemystäni.
 Ottamatta syvällisemmin kantaa ryhmäkokoihin, esitettyihin laskelmiin jne. minulle on tärkeämpää arvioida sitä, mitä suurempia vaikutuksia päätöksellä on juuri nyt ja tulevaisuutta ajatellen.

Kaivostoiminnan loppuminen 2-3 vuoden sisällä on varsin lähellä. Loppumisen vaikutukset paikkakunnallemme tulevat olemaan merkittävät. Nyt olisi aika listata, mitkä ne mahdollisesti ovat. Uusia rohkeita avauksia on tehtävä, mikäli aiomme pysyä pienenä, turvallisena maaseutupaikkakuntana mahdollisimman pitkään. Meillä on siis parin kolmen vuoden etsikkoaika!
Kaivoksen uusiokäytössä on monta kärkihanketta, joiden eteneminen selviää aivan lähivuosina. Toivottavasti niissä onnistutaan. Maanpäälliset tilat on saatava alihankintakäyttöön metalli- tms. alaa palvelemaan. Menneinä vuosina jotkut hetkuttivat uutisoimalla, että sinne saadaan vielä satoja työpaikkoja! Toivotaan niin.

Talouden näkökulmasta: viime valtuustokauden taloustoimikunta asetti säästötavoitteita lähivuosille. Kaupunginvaltuusto 20.6.2016 on päättänyt asettaa sivistyspuolelle vuodelle 2018 250.000,- euron säästötavoitteen. Ensi vuoden budjetin laatiminen ei ole helppoa. Menoja joudutaan karsimaan, mutta kaupungin alasajoa ei pidä tässä vaiheessa lähteä edistämään sulkemalla kouluja. On varmasti kohteita, jotka voidaan panna koulun sulkemisen rinnalle, ja kysyä kumpi on tärkeämpi? Kaikella kunnioituksella esim. Täydenkuun tanssit, jne.
 Kaupungilla on lähes 10 milj. euroa rahastoissa. Vaikkakin ne tällä hetkellä tuottavat, on kuitenkin syytä miettiä, miksi ne ovat ”koskemattomia”? Nyt, kun hätä on suuri, ne on otettava käyttöön, jotta pääsemme vaikeiden aikojen yli. Mieluummin rahat sieltä, kuin toimivan koulun (oheistoimintoineen) sulkeminen!

Ruotasen koulussa on n. 70 oppilasta. Taajaman alueella asuu n 700 ihmistä, siis varsin suuri ”lähiö”.  Kiinteistön kunnosta, kuten ei myöskään muiden koulujen kunnosta ole tehty perusteellisia tutkimuksia. (Joita olisin toivonut). Kuitenkin on olemassa lausunto, jonka mukaan missään nyt puheena olevissa kouluissa ei ole suurempia ongelmia.
Kuntalaisten keskuudesta tulee hyvin paljon kysymyksiä; mikä on paikkakunnan tulevaisuus, miten lähipalvelut toimivat ja missä, onko työtä. Huoli on hyvin yleistä. Olemme vähän itse kukin ”heränneet” todellisuuteen. Yleisen pessimistin ja toivottomuuden tunne on ikävää jokaiselle. Tämän vuoksi meidän päättäjien on tehtävä kaikkemme sen eteen, että katseemme on kaikesta huolimatta tulevaisuuteen, positiivisesti.

Ruotasen koulun sulkeminen on merkitsisi todennäköisesti poismuuttoa paikkakunnaltamme, uskon menetystä, toivottomuutta ja riitaisuutta. En voi ymmärtää, kenenkä etu tämä olisi?
Toivon, että valtuuston päätös on päinvastainen. Tarkastellaan kouluverkostoa etsikkoajan jälkeen.

 Nyt on keskitettävä kaikki voimavarat elinvoimaisuuden lisäämiseen paikkakunnallamme. Mikäli siinä ei onnistuta, tulee kouluverkko asia ottaa uudelleen käsittelyyn. Mutta mikäli onnistutaan Ruotasen koulua, iltapäiväkerhoa ja päivähoitoa varmasti tarvitaan.

Kaiken kaikkiaan, meidän tulee löytää Pyhäjärvi visio, jota kohti kuljemme, kaikki yhdessä. Tämä vaatii yhteistyötä kaikilta tahoilta. Puskurirahaa käytettävä ”investoimalla” monin muodoin tulevaisuuteen!

Pyhäjärvi 23.10.2017
Raija Leppäharju, kaupunginvaltuutettu
Kansanliike Pyhäjärvi  

 

1 kommentti:

  1. Tuntuu että kaupungin päättäjillä on vain tarve saada koulu kiinni, hinnalla millä hyvänsä. Asun ruotasella, minulla on lapsi ja lapsia ehkä lisää tulossa. Minulla on myös ruotasella ystäviä joilla on erikokoisia oerheitä. Lähes kaikki heistä on valmiita muuttamaan pois pyhjärveltä, muualle jossa on lapsia ajatellen pieni koulu. Sillä he ja me ollaan nyt vain ja ainoastaan Pyhäjärvellä ja ruotasella koulun ja toimivan aamu ja iltapäivätoiminnan sekä ryhmäperhepäiväkodin vuoksi. Missään ei ole näin ihanteellista tilannetta lasten kannalta: kaikki lähellä. Jos meiltä viedään toimiva malli alakoulun ja päivähoidon suhteen niin mitä meilke jää, ei mitään. Nyt on jo pitäny alkaa suunnittelemaan varasuunnitelmaa sen suhteen että jos koulu menee kiinni. Mieheni ei ole tällä paikkakunnalla töissä joten kynnys muuttaa muualle, vaikka naapurikuntaan madaltuu entisestään. Moni käy jo nyt muualla töissä eikä heilläkään ole mitään muuta syytä jäädä jos valtuusto päättää sammuttaa ruotaselta(ja kohta rannasta ja empasta myös) ne valot.
    Toivon että valtuusto on viisas ja osaa katsoa asiaa omaa napaa pidemmälle ja näkee koulun lakkautuksen seuraukset ja päättävät säilyttää ruotasen. Jostain muusta se säästö löydyttävä kuin meidän lapsista ja heidän tulevaisuudesta.

    Ja kiitos Raija, ihanaa että on edes muutama ihminen päättäjissä jotka näkee asian kääntöpuolen eikä kannata koulun lakkautuksia

    VastaaPoista